Skip to content

Рецепта за Желиран език

2011 май 1
Pinterest

Съставки:

телешки език 168 g, аспик 60 g, кисели краставици 18 g, яйца 1/4 бр., сос «Тартар» 30 g, магданоз 5 g, зелена салата 13 g, сол 2 g.

Инструкции:

Може да се приготви по няколко начина:
1. Езикът се сварява, обелва се и като изстине, се нарязва на еднакви гладки и тънки филийки. Поставя се в чиния, като леко се притиска, за да се подредят филийките като керемиди. С четка се намазва неколкократно с полутечен аспик, като след всяко намазване престоява 15—20 минути в хладилник. Почиства се от потеклия отстрани аспик и се гарнира с нарязан на фигурки аспик, сварени яйца и магданоз.
2. В специална форма за език се влива аспик, колкото да покрие дъното. Изчаква се да желира и се украсява. Поставя се езикът, нарязан на тънки филийки. Формата се допълва с аспик и се оставя в хладилник. Преди сервирането тя се потопява в гореща вода и се обръща върху продълговато плато. Езикът се гарнира с аспик. Отделно се поднася сос «Тартар».
3. Сварените, обелени и оформени езици могат да се желират цели. Ако са няколко, те се подреждат в красиви групи (събрани в основата като ветрило). Поливат се с аспик, за да получат хубав гланц, и се украсяват с белтък от сварени яйца, маслини, масдо, магданоз и др. Върху украсата отново много внимателно се нанася аспик. В чинията се поставя нарязаният аспик, а върху езиците се шприцова мрежа от масло.

GD Star Rating
loading...
Желиран език, 1.0 out of 10 based on 1 rating
Етикети: ,
Няма коментари

Коментирайте

Трябва да сте влезли, за да коментирате.