Skip to content

За какво са добри антиоксидантите?

2012 август 31
Pinterest
Антиоксиданти

Антиоксиданти

На децата от ранна възраст им се казва да ядат много плодове и зеленчуци, и има добра причина защо. Плодовете, зеленчуците и някои други храни са пълни с важни хранителни елементи, наречени антиоксиданти. Антиоксидантите изпълняват много важни функции в организма, включително неутрализирането на свободните радикали, увеличаване на имунната функция, повишаване на цялостното здраве и предпазване от евентуални заболявания.

Неутрализиране на свободните радикали
Антиоксидантите помагат на тялото да се отърве от свободните радикали и предотвратяват окислително увреждане. Свободните радикали се произвеждат, когато тялото храносмила храни, но също така се приемат и от околната среда – цигарен дим. Тези свободни радикали са високо реактивни и могат да се сблъскат и да увредят здравите клетки и тъкани. Много изследвания са показали връзка между окислителното увреждане от свободните радикали и болетта рак. Ето защо е важно да се уверите, че получавате достатъчно количество антиоксиданти от храните в диетата си.

Имунен отговор
Антиоксидантите са много важни за правилното поддържане на имунния отговор. Витамин С, известен със своите качества да бори грипа, е основна хранителна съставка и антиоксидант. Силната имунна система е важна, защото тя е защитната система на организма за борба с болести и заболявания. Цинкът като хранителен микроелемент и антиоксидант също е важен за функционирането на имунната система.

Поддръжане на тялото във форма
Антиоксидантите и храни, в които се срещат са важни за поддържането на здраво тяло. Консумирането на храни богати на антиоксиданти може да ви помогне да поддържате здравословно телесно тегло. Витамин А е важен антиоксидант, който помага за защита на кожата, очите и костите. Цинк, селен и витамини А, С и Е са важни за намаляване на стреса върху организма и помагат с възпроизводството.

Хранителни източници
Антиоксидантите се срещат най-вече в плодовете и зеленчуците. Добри източници са горските плодове, бобовите култури, зърнени храните и билките. Овесените ядки осигуряват най-голямо количество антиоксиданти сред останалите зърнени култури. Антиоксиданти могат да се оосигурят и чрез прием на натурални сокове, чай и червено вино.

GD Star Rating
loading...
За какво са добри антиоксидантите?, 10.0 out of 10 based on 1 rating
Няма коментари

Коментирайте

Трябва да сте влезли, за да коментирате.