Skip to content

Витамин B-9

2012 май 14
Pinterest
Витамин b9

Витамин b9

Фолиевата киселина, известна още и като витамин B9 е част от групата витамини B. Този витамин може да се произвежда от тялото и се складира в черния дроб. Витамин B9 е водноразтворим.

Фолиевата киселина е необходима за синтеза на ДНК и растежа на клетките, и е важна за образуването на червените кръвни клетки, производството на енергия, както и формирането на аминокиселини. Фолиевата киселина (витамин B9) е от съществено значение  за създаването на желязосъдържащата субстанция в хемоглобина, жизнено важна за преноса на кислород.
Важна е за здравословно клетъчното делене и репликация, тъй като участва като коензим при синтеза на РНК и ДНК. Също така е необходима за метаболизма на протеините и в лечението на фолиево-киселинна анемия. Фолиевата киселина (витамин B9) подпомага храносмилането и нервната система, и работи за подобряване на психически и емоционално здраве. Витамин B9 може да бъде ефективен при лечение на депресия и тревожност.

Симптоми за недостиг: Симптомите на недостиг на витамин B9 включват анемия, загуба на памет, ограничен растеж на мозъка и нервите, параноя, слабост, напукване на кожата и възпаление на езика. Отделно от посочените по-горе, дефицит на витамин B9 може да доведе до тежки проблеми като сърцебиене, вродени дефекти, остеопороза, рак на дебелото черво, левкопения, безплодие и стерилитет. Дефицитът на фолиева киселина върху нероденото бебе може да увеличи риска от бебето се роди със Спина бифида и други сериозни дефекти на нервната система.

Хранителни източници: Големи количества витамин B9 или фолиева киселина се съдържат в хранителни продукти като черен дроб и  месо от бъбреци. Други източници на този витамин са зелените зеленчуци, сирене, гъби, боб и бобови култури, бирена мая и карфиол, портокали, банани, кафяв ориз и леща.

Ефекти: Витамин B9 е едно истинско съкровище за човешкото тяло и помага в голяма степен за подобряване на общото му здравословно състояние. Тук са изброени някои от по-важните му ползи:

– Сърдечни нарушения: Витамин B9 е важен елемент за подобряване на работата на човешкото сърце. Това се постига чрез премахване на хомоцистеина – една от основните причини за сърдечните удари. Витамин B9 също така контролира нивото на отлагане на холестерол в човешкото сърце и по този начин го предпазва от бъдещи проблеми.

– Инслут: Освен сърдечни удари, хомоцистеинът е отговорен и за причиняването на инсулт. Голямо количество хомоцистеин в организма може да доведе до отслабване на костите и по този начин увеличава вероятността от чести фрактури. Витамин B9, както споменахме по-горе, помага за контролиране количеството на този химикал в тялото и следователно намалява опасността от инсулт.

– Рак: Витамин B9 се счита за важен компонент за намаляване появата на различни форми на рак в човешкото тяло. Той ликвидира шансовете за рак в форми като рак на шийката на матката, рак на дебелото черво и рак на белия дроб. Поради тази причина витамин B9 се препоръчва от лекарите като важен елемен от една хранителна диета.

– Разтеж на мускули: Витамин B9 се разглежда като важен компонент за изграждане на мускулите, тъй като спомага за растежа и поддържането на мускулните тъкани.

– Клетъчна помощ: Витамин B9 е ефективен компонент в образуването на червените кръвни клетки. Той има значителен принос за изграждане и ремонт на кожните клетки в човешкото тяло. Витамин B9 е отговорен и за замяна на старите клетки с нови.

– Бременност: Витамин B9 играе ключова роля за ограничаване на възможните дефекти по време на бременност и раждане на дете. Бременни жени хранени с диета бедна на този витамин често са неспособни да родят здраво дете. Вродени дефекти причинени от неговия дефицит са дефекти на невралната тръба.

– Коензим: Витамин B9 се счита за коензим, който ефективно работи във връзка с ензими, за да изпълнява различни дейности, като синтез на ДНК.

– Формиране на хемоглобин: Витамин B9 е отговорен за подобряване на нивото на хемоглобина в човешкия организъм.

Предпазни мерки: Хора използващи лекарства за лечение на епилепсия трябва да бъдат внимателни с големи количества фолиева киселина, тъй като тя може да промени функционирането на подобни лекарства.
Твърде много фолиева киселина може да маскира недостига на витамин В12. Редовен висок прием на фолиева киселина може да причини храносмилателни разстройства, загуба на енергия и безсъние.

Дозировка: Препоръчителният дневен прием е 400 микрограма / ден за мъже и жени. Терапевтичния прием варира от 400 микрограма до 20000 микрограма.

GD Star Rating
loading...
Етикети: ,

Коментарите са изключени.