Skip to content

Витамин B-7

2012 май 9
Pinterest
Витамин b7

Витамин b7

Витамин B7, известен още като Витамин Н или Биотин е част от комплекса витамини група B и може да е интересен за някои хора, тъй като един от най-видимите симптоми на недостиг на този витамин е изтъняване на косата, което може да доведе до нейната пълна загуба.

Витамин B7 се използва в растежа на клетките, производството на мастни киселини, метаболизма на мазнините и протеините. Той играе роля в цикъла на Кребс – процес, при който енергия се освобождава от храната.
Биотинът е важен за здрава коса и кожа, здрави потни жлези, нервна тъкан и костен мозък и помага за нямаляване на мускулната болка.
Витамин Н не само помага при различни метаболитни химични преобразувания, но също така помага и с прехвърлянето на въглероден двуокис. Биотинът е от полза за поддържането на стабилно ниво на кръвната захар.

Поради неговата водоразтворимост витамин B7 се губи много лесно от организма и е важно да се набавя всекидневно. Липсата на витамин B7 от рутинната диета може да доведе до редица нарушения на здравето.

Симптоми на недостиг: Недостигът на витамин B7 се установява по редица симптоми като умора, депресия, болки в мускулите, загуба на коса и анемия. Отделно от това има и други подсказващи симптоми като загуба на апетит, дерматит и образуването на сух скалп. Най-сериозните симптоми включват неврологични нарушения и ограничен растеж при кърмачета.

Хранителни източници: За набавяне на нормално количество витамин B7 трябва да се приемат храни като яйчни жълтъци, риба, мляко, черен дроб и месо от бъбреци. Важно е да се спомене, че белтъка ограничава усвояването на витамин В7 или биотин и следователно, трябва да се избягва в големи количества. Други източници витамина са ориз, овес, соя, ядки, бирена мая, картофи, банани, броколи, спанак и карфиол.

Ефекти: Като всеки друг витамин, витамин В7 има своя дял за осигуряване на добро здраве на човешкото тяло.

– Метаболизъм: Витамин B7, както споменахме по-рано, е катализатор за контролиране на голям брой метаболитни реакции, произвеждащи енергия от важни компоненти като мазнини, протеини и въглехидрати. Тези процеси са много важни за човешкото тяло и му да остане в добра форма.

– Грижа за кожата: Витамин B7 е съществен компонент за поддържане на добро здраве на човешката кожа и коса. Той е полезен и за поддържане на ноктите в добро състояние. Помага за съживяване на загубения цвят на кожата, причинено от замърсяване и лошо здраве. Ето защо, ако човек страда от сух скалп или загуба на коса това може да се дължи на дефицит на витамин В7 в храната.

– Отслабване: Витамин В7 или Биотин е от полза за намаляване на излишъка мазнини в човешкото тяло и за поддържане на добра форма. Лекарите често препоръчват на хората страдащи от наднормено тегло да включат храни богати на витамин B7 в диетата си.

– Сърдечни проблеми: Витамин В7 помага за правилното функциониране на сърцето, като го предпазва от един от основните му врагове – биотинът помага за намаляване нивото на холестерола в човешкото тяло.

– Синтез на компоненти: Витамин B7 се счита за синтезатор на редица жизненоважни компоненти, подпомагащи доброто здраве на човешкото тяло. Биотинът помага в обработването на глюкозата и извличането на енергия от нея. Също така помага в синтеза на мастни киселини и аминокиселини в тялото.

– Кръвна захар: Доказан факт е, че витамин B7 е полезен за поддържане на подходящо ниво кръвната захар, което определено е добра новина за хората страдащи от диабет.

– Други ползи: Витамин В7 е полезен при лечение на редица заболявания като алопеция, Рет синдром, болестта на Паркинсон и вагинална кандидоза.

Предпазни мерки: Не са известни токсични нива на прием, тъй като излишният витамин B7 лесно се губи в урината и изпражненията. Не са известни странични ефекти от предозирване.

Дозировка: Препоръчителният дневен прием е 30 микрограма / ден за мъже и жени. Терапевтичния прием варира от 50 микрограма до 15000 микрограма.

GD Star Rating
loading...
Етикети: ,

Коментарите са изключени.