Skip to content

Витамин B-5

2012 май 2
Pinterest
Витамин B-5

Витамин B-5

Известен още като: Калциев пантотенат, пантотенова киселина, пантенол.

Хранителни източници: Авокадо, броколи, пилешко месо, яйчен жълтък, леща, черен дроб и други органни меса, ядки, овес, пресни зеленчуци, и мая. Витамин B5 се среща в толкова много и разнообразни храни , че недостигът му е рядкост и ако такъв се появи, показва диета, толкова бедна на хранителни вещества, че симптомите на недостиг на други витамини също може да присъстват.

Ефекти: Силен антиоксидант, засилва издръжливостта и защитава срещу стрес. Неговата помощ при синтеза на ацетилхолин е от съществено значение за синтеза на антитела и е необходима за по-доброто оползотворяване на 4-аминобензоена киселина (витамин B10 и холин. Сред други ползи на витамин B5 са по-бързото зарастването на раните и свеждането до минимум на страничните ефекти от много антибиотици. Витамин B5 помага за облекчаване на хора страдащи от алергии, а също така и за по-добър сън, когато се комбинира с инозитол.

Дефицит на витамин B5 се среща изключително рядко и се характеризира с кръвни и кожни заболявания, язви на дванадесетопръстника, и хипогликемия.

Предпазни мерки: Може да предизвика киселини в стомаха или в по-редки случаи – спазми. Редки симптоми са обриви и затруднено дишане. Не са известни симптоми на предозиране, въпреки че първоначални големи дози могат да предизвикак временна диария. Взиман в рамките на продължителен период от време може да увеличи необходимостта от витамин B1, водещо до неврит. Не е известна токсичност. Не трябва да се взема от индивиди, които са алергични към пантотенова киселина, а тези с хемофилия трябва да се консултират първо с лекар.

Витамин B5 се унищожава от алкохол, кофеин, естроген, хранително-вкусова обработка на продуктите, топлина, хапчета за сън, наркотици и тютюн. Хлорамфеникол, циклозерин, етионамид, хидралазин, имуносупресори, изониазид и пенициламин могат да намалят поглъщането на B5 от организма и да предизвикат анемия и мравучкане или изтръпване ръцете и краката.

Дозировка: Препоръчителният дневен прием е 5 mg / ден за мъжете и 4 mg / ден за жените. Много лекари, обаче предписват първоначалните дози на една витаминозна диета да бъдат 100 mg / ден, като постепенно се увеличава до 250 – 1000 mg / ден разделени на 3 до 4 дози. Терапевтичният прием варира от 250 mg до 20000 mg.

GD Star Rating
loading...
Етикети: ,

Коментарите са изключени.