Skip to content

Витамин B-3

2012 май 1
Pinterest
Витамин B-3

Витамин B-3

Известен още като: Ниацин, ниацинамид, никотинова киселина, никотинамид.

Витамин B3 може да се синтезира от човешкото тяло от L-триптофан, въпреки че отнема 60 части триптофан, за да се получи една част ниацин. Важно е да се отбележи, че дефицит на витамини B1, B2 и B6 може да доведе до състояние, в което витамин B1 не може да се получи по горе посоченият начин.

Хранителни източници: Авокадо, бирена мая, фурми, яйца, смокини, риба, боб Лима, чернен дроб, нетлъсто месо, мляко, печени фъстъци, птиче месо (бяло месо), сушени сини сливи, пшеничен зародиш, пълнозърнести продукти, пшеница.

Ефекти: Подобрява паметта и останалите умствени функции, предпазва от стрес, намалява съсирването на кръвта, и подобрява способността на червените кръвни клетки за пренос на кислород. Според някои твърдения витамин B3 е ефективно средство за лечение на шизофрения, но това не е доказано. Витамин B3 освобождава хистамин, което може да причини изчервяване, изтръпване, зачервяване на кожата в някои случаи. Също така е необходими за синтеза на кортизон, троксин и инсулин, както и за синтеза на половите хормони естроген, прогестерон и тестостерон. Витамин B3 да се използва за облекчаване на стомашно-чревни проблеми, за поддържане здравето на кожата, облекчава силата на мигрената (или дори може да попречи на нейната поява), бори се с язви и лош дъх, и спомага за по-ниски нива на холестерола и триглицеридите. Той се използва за лечение на световъртеж, шум в ушите, предменструално главоболие и заболяването Pellegra.

Активната коензимна форма, и естествен метаболит на B3, наричана по различни начини като ниацинамид аденин динуклеотид, никотинамид аденин динуклеотид, NAD, или NADH (редуцирана форма) е показала добри резултати в умственото подобряване, макар едва в последно време да е разработен роцес, които да стабилизира този елемент във форма удобна за прием през устата. Изследване направено сред 17 пациенти показва, че 5 mg приемани два пъти дневно може да доведе до подобрение на симптомите на болестта Алцхаймер.

Недостигът на витамин B3 известен като Pellegra се характеризира със стомашно-чревни нарушения, водещи до зачервяване и възпаление на кожата, невъзможност индивидът да си припомни последните събития, страх, депресия, емоционална нестабилност и свърх раздразнителност. Необичайна чувствителност на кожата към слънчева светлина може да се приеме като знак за ранно предупреждение. Жертвите на Pellegra страдат от дерматит, диария, деменция, а в някои случаи болестта може да доведе дори до смърт.

Предпазни мерки: Витамин B3 трябва да се вземе само под ръководството на лекар, ако някое от следните условия е налице: диабет, заболяване на жлъчния мехур или чернодробно заболяване, глаукома, подагра, високо кръвно налягане, нарушена чернодробна функция, порфирия, чувствителност към оцветителя тартразин, или язви. Хората с язви могат да прибягнат до взимането на антиациди, за да се предотврати утежняване на състоянието им, а тези с подагра могат да усетят засилване на техните симптоми, породено от повишените нива на пикочна киселина в кръвта. Хората с алергии също могат да имат проблеми, тъй като никотинова киселина повишава нивото на хистамин в организма. Някои хора могат да открият, че имат нарушен глюкозен баланс подобно на диабетиците.

В някои случаи, изключително високи дози – над 750 mg / ден – могат да причинят коремни спазми, диария, припадък, вълни по тялото, жълтеница, замаяност, увреждане на черния дроб, гадене, изпотяване, повръщане, слабост, и „ниацинен хепатит“, въпреки че последният не е животозастрашаващ. В дози по-големи от 50 mg (препоръчителният дневен прием е 18 mg / ден за мъже, 13 mg / ден за жените) може да причини сухота на кожата, зачервяване на кожата или зачервяване на кожата придруженo от изтръпване, замайване, сърбеж, или главоболие за около 10 до 20 минути(при първите няколко пъти на взимане на витамина като добавка). Зачервяването обикновено се случва на празен стомах, безвредно е и трябва да изчезне в рамките на два месеца от началото на взимането на витамина. Според някои твърдения зачервяването се получава само при взимане на чист ниацин, както и че приемането на аспирин час преди взимането на B3 или пиенето на витамина с чаша вода може да попречи на тези симптоми. Трябва да се отбележи, че има добри доказателства, че токсичността може да е резултат от дългосрочен прием на дози два пъти и половина над препоръчителната. Съществуват таблетки ниацин със забавено освобождаване, с които се избягва рязкото натоварване на организма с витамина, въпреки че някои доказателства сочат, че непрекъснато освобождаване на ниацин може да бъде вредно за черния дроб. Други нечести нежелани реакции могат да включват коремна болка, подуване на корема, ниско кръвно налягане, диария, загуба на съзнание, газове, бързо или нередовно сърцебиене, киселини. Дори по-редки са случаите на нервност и паника, причинени от високи дози никотинова киселина, замъглено зрение и проблеми, свързани с очите, и хипотиреоидизъм. „Никотинови аналози“ или „ниацин аналози“ са лекарства, използвани за лечението на специфични заболявания и нямат стойност като витаминни добавки.

Също така никотиновата киселина взаимодейства с ганглионерните блокери, повишавайки техния ефект за намаляване на кръвното налягане. Ниацинът може да намали ефективността на антидиабетни лекарства, пробенецид и сулфинпиразон. Комбиниран с бета адренергични блокери, мекамиламин, метилдоп, или алкохол, може да доведе до прекалено ниско кръвно налягане. Комбиниран с HMG-CoA редуктазни инхибитори може да увеличи риска от сърдечни или бъбречни проблеми. С кокаин може да доведе до увеличаване на зачервяването на кожата.

Ниацинът се унищожава от алкохол, антиациди, аспирин, естроген, хранително-вкусовата обработка на храната, хапчета за сън, наркотици, и вода. Неговата ефективност може да бъде намалена от тютюна и наднорменото тегло.

Дозировка: Витамин B3 трябва да се приема на 3 до 4 дози, за предпочитане с храна. Високо-протеинна диета с месо, яйца, обогатени зърнени храни, и други храни с високо съдържание на B3 може да осигури достатъчни количества. Терапевтичният прием варира от 100 mg до 2000 mg.

GD Star Rating
loading...
Етикети: ,

Коментарите са изключени.