Skip to content

Витамин B-2

2012 май 8
Pinterest
Витамин B-2

Витамин B-2

Витамин В2 е водоразтворим витамин. Не може да се съхранява в организма и човешкото тяло има ежедневна нужда от него. Той има основна роля в производството на енергия и съставлява основен хранителен елемент във вашата диета.

Рибофлавин или витамин B2, играе значителна роля в производството на енергия. Той помага за превръщането на въглехидратите в захари, което подхранва функционирането на организма. Рибофлавин има активно участие в електроната транспортна верига, която произвежда клетъчната енергия. Също така помага при обработката на аминокиселини и мазнини. Играе ролята на антиоксидант, което забавя темпа на стареене.
Симптоми на недостиг: Недостиг на витамин B2 може да попречи на метаболизма на въглехидрати, мазнини и протеини, тъй като тези елементи ще изискват В2 за пълния си метаболизъм. Някои от симптомите на недостиг на витамин В2 са зачервени очи, висока чувствителност към светлина, усещане за парене на очите, изсъхналите устни, възпаление в устата и възпаление на езика. Други често срещани симптоми са мъртва и мазна коса, преждевременни бръчки и нацепени нокти. Дефицитът на рибофлавин може да доведе до неправилно функциониране на надбъбречните жлези, което на свой ред ще доведе до състояния, като например анемия, синдром на хроничната умора и катаракта. Недостигът на рибофлавин се смята за основна причина за фаталното състояние Прееклампсия при бременните жени.

Недостигът на рибофлавин се характеризира главно с кожни лезии, особено по езици и около ъгъла на устата. Ако не се лекува може да доведе до подуване на езика, себореен дерматит, и дори нарушена функция на нервите. Пърхот, намален брой кръвни клетки, замайване и загуба на коса, загуба на сън, лошо храносмилане и бавно умствено развитие са някои от другите симптоми на дефицит на витамин В2.

Хранителни източници: Витамин В2 се среща в голям брой храни, но в повечето в оскъдни количества. Най-важните източници на рибофлавин са млечни продукти, бирена мая и черен дроб. Други източници богати на витамина са стриди, месо без мазнини, гъби, броколи, авокадо, сьомга, мазни риби като скумрия, змиорка и херинга. Тъмно зелени листни зеленчуци, като например аспержи и спанак, както и пълнозърнестите продукти са също богати на рибофлавин. Зеле, моркови, ябълки и смокини съдържат малки количества от витамина. Витамин B2 не се губи по време на готвене за разлика от много други витамини. Въпреки това, той се разрушава от силна светлина или сода за хляб.

Ефекти: Рибофлавин е водоразтворим витамин, който има ключова роля в поддържането на здравето. Някои от основните му ползи за здравето са дадени по-долу:

– Помага в производството на енергия: Той играе важна роля в производството на енергия чрез подпомагане на метаболизма на мазнини, въглехидрати и протеини.

– Помага в производството на червените кръвни клетки: Витамин В2 е от съществено значение за формирането на свежи червени кръвни клетки и антитела при хората.

– Регулира растежа и размножаването: Рибофлавин има важна роля в осигуряване на нормалния растеж и развитието на репродуктивните органи и растежа на тъканите на тялото като кожата, съединителната тъкан, очите, лигавиците, нервната система и имунната система. В допълнение, той също така осигурява здрава кожа, нокти и растеж на косата.

– Регулира дейността на щитовидната жлеза: Витамин В2 може да регулира дейността на щитовидната жлеза.

– Предпазва от болестни състояния: Витамин B2 може да помогне за предотвратяването на множество общи заболявания като мигрена, главоболие, катаракта, акне, дерматит, ревматоиден артрит, и екзема.

– Предотвратява акне: Рибофлавин помага за подобряване на секреция на кожата и за почистване на кожните пустули.

– Повишава имунитета: Рибофлавин също така помага за увеличаване на естествен имунитет чрез укрепване на резервите на антителата и чрез засилване на защитната система срещу инфекции.

– Помага за заздравяване на тъканите: Рибофлавин играе важна роля във възстановяването на тъканите, зарастването на рани и други наранявания.

– Защитава нервната система: Витамин В2 може да помогне при лечение на различни нервни състояния, като болестта на Алцхаймер, множествена склероза, тревожност и епилепсия.

– Предпазва очите: Витамин B2 играе важна роля в осигуряване на здрава роговицата и перфектно зрение.

– Помага за забавяне развитието на СПИН: Изследванията показват, че рибофлавин може да забави развитието на болестта СПИН.

– Помага в усвояването на минералите: Витамин B2 помага в усвояването на минерали като желязо, фолиева киселина и други витамини като В1, В3 и В6.

– Помага за защита на храносмилателния тракт: Той играе важна роля в поддържането на лигавиците в храносмилателната система.

Предпазни мерки: Ограниченият капацитет за усвояване на перорално приложен рибофлавин изключва неговия потенциал за вреда. Прием на Рибифлавин много пъти над препоръчителният дневен е без доказуема токсичност.
Нормално жълто оцветяване на урината се забелязва при повишен прием на този витамин, но това е нормално и безобидно.

Дозировка: Препоръчителната дневна доза е 1.8 mg / ден за мъжете и 1.4 mg / ден за жените. Терапевтичния прием варира от 50 mg до 500 mg.

GD Star Rating
loading...
Етикети: ,

Коментарите са изключени.