Skip to content

Витамин B-12

2012 май 7
Pinterest
Витамин B-12

Витамин B-12

Известен още като: Acti-B-12, алфамин, алфа редисол, анокобин, бедок, беталин 12, кобаламин, хидроксокобаламин и др.

Единственият витамин B, който може да се съхраняват от организма (черният дроб може да съхранява големи количества от него продължително време).

Хранителни източници: Говеждо месо, бирена мая, сирене, мляко и млечни продукти, яйчен жълтък, риба, бъбреците, черен дроб, мляко, свинско, водорасли, соя и соеви продукти, мая, кисело мляко.

Ефекти: Насърчава РНК и ДНК синтеза в нервните клетки, необходим е за транспортиране и съхранение на фолиева киселина, помага за стабилизирането на метаболизма на мозъка и за синтеза на миелин в нервите, играе непряка роля за осигуряването на холин необходим за синтеза на невротрансмитери, предпазва от стрес и умора (стимулира освобождаването на енергия от храните), и е съществен растежен фактор необходим за здрав мозък и нервни функции. Витамин B12 се използва за лечение на депресия, безсъние и загуба на паметта. Предварителните проучвания са показали, че взимането на B12 и фолиева киселина може да предотврати или забави появата на болестта на Алцхаймер. Според друго изследване една доза от около 1000 микрограма взета непосредствено преди сън има около 50% шанс за създаване на „цветни сънища“. В комбинация с фолиева киселина и метионин витамин B12 помога  за производството на холин в организма.

Тъй като човешкото тяло е способно да рециклира витамин B12 негов дефицит е рядко срещан. Необходими са години на хроничен недостатъчен прием преди появата на първите симптоми. Лицата изложени на риск са пушачи, тежки пиячи, бременни жени, веганите, тези с хронични проблеми като малабсорбция, претърпелите стомашни операции, както и тези, които приемат естроген, калиеви добавки, хапчета за сън и противосъсирващи лекарства.

Дефицитът на витамин B12 е известен като злокачествена анемия и симптоми включват лош апетит, изтръпване на ръцете и краката, депресия, нервност, нервни разстройства, умора, слабост, нарушения в храносмилането, загуба на паметта, промяна в настроението, затруднено ходене и поддържане на баланса. Последиците на злокачествената анемия може да включват проблеми при обмяната на информация между нервите, тежка психоза, мозъчно увреждане и смърт.

Предпазни мерки: Витамин B12 не трябва да се взима от тези с болестта на Лебер (атрофия на зрителния нерв). Хората с подагра трябва да се консултират с лекар преди да приемат добавки с витамина. Препоръчителният дневен прием е 3 микрограма (за мъже и жени), но токсичност не е наблюдавана дори при тестове, където лица са взимали от 500 до 1000 микрограма (0,5 до 1 mg) в продължение на до пет години, или 100 000 микрограма в еднократна доза. Алергии към този витамин са рядкост, а реакции (симптоми, които включват акне, екзема, както и подуване или образуване на корички по кожата около устните) обикновено се появяват при употребата му с инжекции, а не от таблетки. Редки нежелани реакции се състоят в сърбеж по кожата, хрипове, и диария. Животозастрашаващи симптоми, обикновено в резултат от предозиране, се състоят от отпадналост (анафилаксия), уртикария, сърбеж и обрив.

Лекарството Фенитоин може да разруши съхраняваният от тялото B12, а понижена функция на щитовидната жлеза може да попречи на усвояването на витамина. Също така да бъде разрушен или да се попречи на неговото усвояване от организма в резултат на употребата на алкохол, антиконвулсанти, хлорамфеникол, холестирамин, циметидин, кафе, колхицин, естроген, фамотидин, лаксативи, неомицин, низатидин, орални контрацептиви, калий (форми със забавено освобождаване), ранитидин, хапчета за сън, стомашни лекарства (като Prevacid, Prilosec, Pepcid, Tagamet, и Zantac), слънчева светлина, тютюн, витамин С (ако се приемат в рамките на два часа един от друг), и вода. Витамин B-12 трябва да се взима с калций, за да се абсорбира и усвоява правилно от организма.

Дозировка: 3 микрограма / ден. Препоръчва се хора на възраст над 51 години да приемтат по 4 микрограма / ден, въпреки че според последните изследвания някои хора, които имат по-малко стомашна киселина и повече храносмилателни бактерии може да се нуждаят от около 25 микрограма / ден. Терапевтичният прием варира от 100 микрограма до 10000 микрограма

GD Star Rating
loading...
Етикети: ,

Коментарите са изключени.