Skip to content

Витамин A

2012 юни 8
Pinterest
Витамин А

Витамин А

Витамин А е хранителен термин, който описва семейство от основни съединения, които са близки по структура. Фамилията включва ретинол, ретинал, ретинол естери, ретинолова киселина и провитамин А каротеноиди. Витамин А е мастно-разтворим витамин. Витамин А е от съществено значение за растежа и живота. Витамин А е необходим за поддържане на нормална клетъчна диференциация през целия живот. Въпреки че се среща само в храни от животински произход, някои плодове и зеленчуци съдържат съединения, наречени каротеноиди, които тялото може да преобразува във витамин А. Такъв е и случаят с бета-каротенът (изпозва се и формата бета-каротин), който заедно с още 50 каротеноиди се наричат „провитамин А“ съединения, именно защото могат да се преобразуват в активната форма на витамин А – ретинол.

През последните години каротеноидите, включително бета-каротин получиха огромно внимание като потенциални анти-канцерогенни и забавящи стареенето съединения. Бета-каротенът е мощен антиоксидант, защитаващ клетките на тялото от влиянието на свободните радикали. Той е един от каротеноидите, за които се смята, че може да подобри функцията на имунната система.

Симптоми за недостиг: Някои от основните симптоми на дефицит на витамин А включват каротенизация (пожълтяване) на кожата, нощна слепота, усещане за парене или сърбеж в очите, възпаление на клепачите, ксерофталмия (сухота на конюнктивата), чупливи нокти, сексуални разстройства, преканцерозни промени в тъканите на тялото. Дефицитът на витамин А може да доведе до умора, безсъние и депресия.

Хранителни източници: Храни богати на витамин А са масло от черен дроб на риба, сметана, яйчен жълтък, говежди черния дроб, сирене Чедър, краве масло, жълти или оранжеви плодове и зеленчуци съдържащи пигмента каротин. Може да прибавим към списъка и сладки картофи, моркови, броколи, спанак, манго, тиква, домати, овесени ядки, кайсия, праскова, грах, папая и зелено зеле.

Ефекти: Витамин А е от съществено значение за здравето и има много полезни свойства, включително и няколкото изброени по-долу:

– Подобрява имунитета: Витамин А повишава имунитета на организма срещу инфекции, чрез увеличаване на лимфоцитните отговори срещу антигени прочиняващи заболявания. Той запазва лигавиците влажни за по-добър имунитет и също така повишава дейността на белите кръвни клетки. Не само пречи на микробите да проникнат в тялото, но също така помага и в борбата с инфекцията, като по този начин осигурява двойна защита.

– Поддържа очите здрави: Витамин А помага за подобрване на зрението. Той дава възможност на очите да се приспособяват към промяна в светлината и ги поддържа влажни.

– Осигурява мека и еластична кожа: Витамин А помага да се поддържа тялото чисто от свободни радикали и токсини, които могат да причинят увреждане на кожата. Задържа влага в кожата като по този начин помага тя да бъде мека и еластична, предотвратява сухота и кожни заболявания като псориазис.

– Здрави кости и зъби: Този витамин също така укрепва костите и зъбите. Витамин А помага за формирането на дентина – слой от твърд материал точно под повърхността на зъбите.

– Продотвратява появата пикочни камъни: Витамин А предотвратява образуването на уринарни камъни от калциев фосфат и поддържа лигавицата на пикочния тракт в добра форма.

– Мускулно развитие: Витамин А играе важна роля при формирането и растежа на мускулите при децата и тинейджърите.

– Предпазва от Акне: Спомага за намаляване на свръх производството на себум, като по този начин намаляване на риска от акне.

– Предотвратява някои форми на рак: Витамин А е мощен антиоксидант, който може да попречи на някои форми на рак.

– Забавя стареенето: Витамин А е известен със своите свойства да премахва бръчките и да запазва лицето гладко.

– Понижава холестерола: Понижава нивото на холестерола в кръвта, като по този начин защита срещу рисковете от сърдечни заболявания и инсулт.

– Поддържа здрава репродуктивната система: Широко известен със своите качества да поддържа репродуктивната система в добро зравословно състояние.

Витамин А се съдържа в морковите

Витамин А се съдържа в морковите

Предпазни мерки: Нежеланите реакции при поглъщане на големи дози от витамина обикновено са временни и включват загуба на апетит, раздразнителност, умора, слабост и повръщане. Хронична токсичност може да се появи след много месеци на прием над препоръчителните дози. При възрастни токсичността причинява различни състояния включително суха и сърбяща кожа, чупливи нокти, косопад, главоболие, промени в зрението, болки в мускулите, умора, раздразнителност, депресия, повишена температура, увреждане на черния дроб, анемия и / или загуба на апетит. В повечето случаи тези състояния започват да изчезват веднага след като приемът на витамина се нормализира. Въпреки че прекомерният прием на витамин А от деца и възрастни обикновено не предизвика необратими увреждания, витамин А е токсичен за плода и може да причини тежки вродени малформации, включително вълча паст и спина бифида, когато се приема в прекалено големи дози от бременни жени.

Дозировка: Препоръчителната дневна доза е 900 микрограма / ден за мъжете и 700 mg / ден за жените. Терапевтичния прием е 1000+ микрограма.

 

GD Star Rating
loading...
Етикети:

Коментарите са изключени.