Skip to content

Ползи от една безглутенова диета

2012 август 30
Pinterest
Диета без глутен

Диета без глутен

Някои хора обвиняват глутена – протеин срещан в пшеница, ечемик и ръж – за различни заболявания, като артрит, депресия и аутизъм (въпреки че изследванията не е открили връзка с аутизма).
Безглутеновата диета може да предложи много ползи за здравето, но тя не е за всеки.
Една такава диета е добра за хора чувствителни към глутен, или които страдат от целиакия (наследствено нарушение на храносмилането, който вреди на тънките черва). За други, ползите от безглутеновата диета са доста слаби. В действителност,  една безглутенова диета може действително да допринесе за недостиг на витамини и минерални.
Това е така, защото много безглутенови продукти не се „застрояват“ с B-витамини и желязо. Бисквити, кифли и хамбургери и други безглутенови продукти често пък са с високо съдържание на захар и мазнини.
Хранителните навици също допринасят за разрастване на проблема. Хората на безглутенови диети ядат по много ориз и оризови храни, като оризов хляб и бисквити, но рядко консумират пълнозърнести храни, които имат повече фибри и хранителни вещества.
За да си набавите необходимите хранителни вещества, когато сте на безглутенова диета, е необходимо да се храните най-малко три пъти на ден с пълнозърнести храни – кафяв ориз, киноа, амарант, сорго и просо.

GD Star Rating
loading...
Етикети: , ,
Няма коментари

Коментирайте

Трябва да сте влезли, за да коментирате.