Skip to content

Люцерна

2012 април 24
Pinterest
Люцерна

Люцерна

Люцерната (Alfalfa) е естествено богата на много от основните витамини и минерали, включително A, D, E, K, и дори семейството на витамините от група В, биотин, калций, фолиева киселина, желязо, магнезий, калий и много други, както и е с много високо съдържание на протеини, особено когато се изсушава. Това е „царят на всички храни“!
Люцерната е име, което всеки е чувал, но малцина знаят нещо повече от това, че тя е растение. Люцерната е присъща за Азия и се счита за една от първите известни на човечеството билки. Тя е член на граховото семейството Fabaceae и често се използва за хранене на животни, тъй като има най-високата хранителна стойност от всички фуражни култури. Латинското наименование на Люцерната произлиза от арабски, по-специално от израза „al-fac-facah“, което буквално означава“ баща на всички храни „. Ясно е, че древните ни предшественици са смятали люцерната за жизнено важна за всекидневния им живот. Те са я използвали не само за собствена консумация, но и за храна на животните и за по-добро торене на земеделски земи, дължащо се на голямото изобилието от витамини и минерали. Въпреки че произхожда от Азия, сега е изключително често срещана в Северна Америка, Европа, Канада.
Какво прави това растение толкова необикновено? Примерно, че е хранително и полезно не само за човешкото тяло, но и за селското стопанство и за другите животни? Люцерната е естествено богата на много от основните витамини, включително A, D, E, K, и дори пълното семейство витамини В. Учудващо е толкова много различни видове витамини да се съдържат в само едно растение, което прави съблазънта от консумицията на това растение още по-голяма.

Люцерната съдържа не само пълен спектър от важни витамини, но също така е заредена с изключително важни минерали като биотин, калций, фолиева киселина, желязо, магнезий, калий и много други. Ако ви е необходимо друго доказателство, защо това растение е толкова невероятно, може да допълним, че люцерната съдържа супер високо ниво на протеини, особено изсушена. Люцерната има необичайно дълга коренова система, която може да достигне до 18 метъра дълбочина. Това е нещото, което позволява на растението да абсорбира повече витамини и минерали, отколкото което и да е друго растение и подкрепя неговото наименование „цар на всички храни.“
Люцерната, подобно на много други древни билки, има почни безкраен списък от здравни ползи. В миналото е било установено, че редовноти поглъщане на люцерна може да помогне при промиване на червата от натрупани токсини. В допълнение, люцерната е била широко изплзвана за диуретични цели. Тя е добре позната на хората страдащи от задържане на вода или инфекции на пикочните пътища. Използването на естествена билка като слабително или диуретично средство е много по-полезно, отколкото употребата на готови лекарства, тъй като билката не съдържа изкуствено добавени химикали или съединения, които могат да предизвикат раздразнения.
За люцерна се смята, че има пряка връзка с понижаване на холестерола, което пък е в пряка връзка с всички витамини и минерали, които се съдържат в нея. Люцерната е много добра за детоксикация и по-добро пречистване на кръвта. В резултат на редовна консумация на люцерна може да се понижи кръвното налягане и да се подобри баланса на хормоните. Люцерната има полезни лечебни свойства срещу лош дъх, възпалени или болезнени стави, кожни заболявания, и дори повишава функционалността на имунната система. Когато се консумират редовно действа като алтернатива на готовите лекарства против главоболие или мигрена, заради високата си нива на калций и магнезий. Както всеки може да заключи, консумацията на люцерна има изобилие от положителни резултати за здравето.
Включването на люцерна в една диета не е никак сложно. Може да се приема в много различни форми. Един популярен начин да се приема тази билка е като се пие чай от нея. За по-добър вкус, чаят от люцерна може да се приготвя в комбинация с друг чай, тъй като вкусът на билката може да бъде малко гаден. Тази билка може да се приема и под формата на капсули, по същия начин както човек консумира своите мулти витамини. Това е чудесен начин да се грижим за здравето си всеки ден. Сушената люцерна е също толкова добра, ако не и по-добра, отколкото прясната, така че капсулите са идеален вариант. Люцерната може да се смесва и с различни храни. Салати, супи, гювечи, или каквото му е на сърцето на човек могат да се приготвят по-здравословно, без почти никаква промяна във вкуса. Люцерната е с много мек вкус и поради това, може да се използва по много различни начини.

GD Star Rating
loading...
Люцерна, 9.0 out of 10 based on 1 rating
Етикети:

Коментарите са изключени.