Skip to content

Лесни начини за намаляване приема на сол

2012 август 30
Pinterest
Прием на сол

Прием на сол

Средностатистическата жена приема около 3300 мг сол всеки ден. Това е два пъти повече от препоръчаните 1500 мг за жени на възраст между 9 и 50 години. Между 51 и 70 годишна възраст препоръчаният прием е още по нисък – 1300 мг на ден. Въпреки че солта магически може да „оживи“ едно скучно ястие, тя също така допринася за високото кръвно налягане (хипертония). За да намалите приема на сол, изпробвайте тези четири съвета:
1. Избягвайте преработени храни. Около 75% от солта, която консумираме, идва от храни като колбаси, замразени предястия, консервирани зеленчуци и така наречените бързи храни (дюнери, Макдоналдс). От къде идва останалата част може доста да ви изненада. Привидно добродетелните храни като извара, например, съдържа около 1000 мг сол в една чаена чаша.
За да избегнете солените храни, задължително четете съдържанието на етикета. Избирайте версии на любимите си храни с ниско съдържание на натрий или ги заменете с пресни зеленчуци, плодове и богати на фибри зърнени храни.
2. Прекратете лошите навици свързани със солта. Опитайте храната си, преди да добавите сол. И махнете солницата от масата, така че да не се пресягата за нея автоматично.
Безсолната диета може да ви е безвкусна на пръв поглед. Но ако се придържате към нея няколко седмици вкусовите ви възприятия ще се коригират.
3. Хранете се вкъщи. Най-лесният начин да се избегне излишната сол? Пригответе своя собствена храна. Когато готвите премахнете солта и я заменете с лимон, безсолни подправки, билки и други аромати. Опитайте с къри на прах за по-изразителен вкус.
4. Помислете за диетата DASH. Ако кръвното ви налягане е високо, попитайте вашия лекар за DASH диетата или проверете в интернет за нея. DASH означава Диетични подходи за спиране на хипертония и се насърчава от Националният кардиологичен, белодробен и кръвен институт на САЩ. Тя се фокусира върху плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, нискомаслени млечни храни, ядки, риба и птици, и ограничен прием на червено месо и храни и напитки подсладени със захар.

GD Star Rating
loading...
Лесни начини за намаляване приема на сол, 3.0 out of 10 based on 2 ratings
Няма коментари

Коментирайте

Трябва да сте влезли, за да коментирате.