Skip to content

Кои сини боровинки съдържат най-много антиоксиданти?

2012 септември 1
Pinterest
Боровинки

Боровинки

Антиоксидантите, група от витамини, минерали и ензими с широк спектър от ползи за здравето, се срещат в различни видове храни от плодове и зеленчуци до яйца и бобови растения. Казано по-просто, антиоксиданти пречат на свободните електрони, които са резултат от биохимични реакции в тялото и са известни по-често като „свободни радикали“, да се окисляват и образуват съединения, отразяващи се неблагоприятно на здравето, да разрушават протеинови вериги и дори да увеличат вероятността от появата на някои видове рак. Ето защо диета богата на антиоксиданти може да има невероятни ползи за здравето. Естествен източник на антиоксиданти, който се откроява със своите повишени и висококачествени нива на полезните съединения са боровинките. Що се отнася до антиоксидантите обаче, не всички боровинки са еднакви и важно да знаете какво търсите.

Диви срещу култивирани
Въпреки че всички боровинки имат относително високи нива на антиоксиданти и са добра добавка към вашата диета, научните изследвания са показали, че дивите боровинки имат по-висок антиоксидантен капацитет от култивираните сортове. Различните методи на отглеждане могат да окажат влияние върху съдържаните в плодовете антиоксиданти, ето защо търсете диви боровинки.

Размер
Размерът на боровинки е до голяма степен в резултат на количеството вода съдържащо се в тях. Големите боровинки могат да изглеждат наистина съблазнително, но трябва да се знае, че антоцианините – мощните антиоксиданти съдържащи се в боровинките са водно разтворими и плодове, които са абсорбирали и циркулирали повече вода може да са загубили част от антиоксидиращия си капацитет. Последното е доказано и по лабораторен път. Имайте предвид, че дивите боровинки често са много по-малки от култивираните сортове.

Тип
Ако имате достатъчно късмет да живеят в район с богата реколта от боровинки, или около голям пазар за плодове, вероятно знаете колко разнообразна може да бъде една боровинка. Дори в рамките на общите категории диви и култивирани, боровинки са допълнително разделени в широк кръг сортове и подсортове. Изследвания в лабораторни условия са открили особено висок антиоксидантен капацитет в боровинките сорт Заешко око и Елиът. Но запомнете – всички боровинки имат относително високи нива на антиоксиданти, така че не се притеснявайте, ако не можете да намерите тези специфични сортове във вашия район.

Цвят
Антоцианините – мощните антиоксиданти споменати по-горе са също тъмен пигмент в много други растения. В действителност антоцианите дават на боровинките характерният им синкав цвят. Ако избирате боровинки и търсите максимално съдържание на антиоксиданти, просто вземете най-сините от тях.

GD Star Rating
loading...
Кои сини боровинки съдържат най-много антиоксиданти?, 9.5 out of 10 based on 2 ratings
Няма коментари

Коментирайте

Трябва да сте влезли, за да коментирате.