Skip to content

Камшиче

2012 април 24
Pinterest
Камшиче

Камшиче

Камшиче (Agrimonia) се използва от древни времена. Гърците са го използвали като лечебно средство при заболявания на очите и името на билката се идва от гръцката дума Argemone, която означава растение, което лекува очите. В древен Рим великия автор и натуралист Плиний наричал камшичето „билка на княжеската власт“. Англо-саксонците използвали листата на тази билка, за спиране на кървене и за лечение на рани. Китайска медицина често използва камшичето за лечение на менструални проблеми, а през средновековието тази билка често е била използвана като помощно средство за по-добър сън. В Северна Америка камшичето е за било използвано от индианците за различни заболявания и до към края на 19 век камшичето е било използвано в цяла Европа и Северна Америка за лечение на кожни заболявания, кашлица, болки в гърлото, и диария.
Условия за отглеждане: камшиче е доста често срещана билка, която е член на семейство Розоцветни. Има повече от дванадесет различни вида на това многогодишно тревисто растение в цяла Европа, Азия и Северна Америка. Agrimonia eupatoria или обикновеното камшиче е най-често срещания вид в Европа, докато Agrimonia gryposepala или космато камшиче, е най-широко разпространено в Северна Америка. Тази издържлива билка може да се намери в гори и полета, но също така се отглежда лесно и в градина. При градинско отглеждане предпочита частично слънце и изисква редовно поливане.
Обикновеното камшиче достига височина от 1 метър, с дървесен ствол, покрит с коприно-подобни власинки. При някои видове това покритие е доста дебело, и дава на тези билки името космато камшиче. Листата са тъмнозелени и в долната част на растението могат да бъдат доста големи. Листата намаляват по размер от долната част на растението към върха, като най-близките до върха са средно около 6 cm. Малките ярки жълти цветя са подредени плътно върху отделнитe стебла. Както цветята, така и стеблата са ароматизирани и в зависимост от вида аромата варира от този на кайсиите до този на лимоните. След като цветята овяхнат те оставят зад себе си бодличи чепчета, които лесно залепват за кожа или дреха.
Активни съставки: камшичето съдържа полезни активни съединения, включително катехин – водоразтворим полифенол и антиоксидант и тиамин – водно разтворим витамин B. Също така съдържа кверцетин – антиоксидант и противовъзпалително средство, което също е и източник на жълтата пигментация на растението. Камшичето съдържа комплекс полифенол танин. Тази горчива съставка на растението предизвиква естествено стягане. В растението присъстват палмитинова, силициева и урсолична киселини. Палмитинова киселина е една от най-честите наситени мастни киселини в животните и растенията. Новите проучвания са установили, че палмитиновата киселина може да помогне в борбата с рак на кожата. Силициева киселина е съединение на водород, кислород и силиций, за която е доказано, че е полезна за косата, кожата и ноктите. Урсоличната киселина е пентацикличен тритерпеноид, срешан в много билки и плодове, който действа като диуретик и противовъзпалително. В допълнение към своите лечебни свойства, растението се използва и като боя. Цялото растение се използва за направата на боя и когато се събира от пролетта до септември се получава бледо жълт цвят. Когато се събраха в края на годината цвета на багрилото е дълбок жълт и плътен.
Фолклор: Билката е широко използван във фолклора. Вещиците често се използват камшичето за направа и отблъскване на магии. Когато се държи в торбичка, окачено в дома се казва, че осигурява защита срещу таласъми, зли духове и отравяне. Практикуващи вуду използват камшичето да отблъскване на лош късет и проклятия. Смята се, че билката не само отблъсква лош късме и проклятия, но и ги изпраща обратно срещу техния извършител. В наши дни Wiccan-ните често поставят листата на растението в калъфки за възглавници, за да осигурят добър нощен сън.
Употреба: един от най-лесните методи да се насладите на тази полезна билка е да се направи чай. За лечение на диария чаша слаб чай трябва да се пие до шест пъти на ден. По-силен чай се използва като гаргара, за успокояване на възпалено гърло и тихи кашлица. За да се направи чай се добавя една до две супени лъжици изсушени листа или цветя в един литър гореща вода и се вари от пет до петнадесет минути, в зависимост от желаната сила. За възпаление на кожата и за лечение на рани се накисва компрес в много силен чай и се прилага няколко пъти дневно. За кожни проблеми може да се използва етерично масло от растението. Камшичето може да се намери като изсушени листа, стъбла, цветя, корени, течен екстракт, и етерично масло.

GD Star Rating
loading...
Етикети:

Коментарите са изключени.