Skip to content

Какво са какаовите флаваноли?

2012 август 31
Pinterest
Какаови флаваноли

Какаови флаваноли

Флаванолите са подклас на флавоноидите и са хранителни елементи на растителна основа. Флаваноли са най-известни със своите антиоксидантни свойства. Те са естествено срещащи се в някои храни, особено в какаовите зърна, които идват от какаовите растения. Какаовите флаваноли са изключително полезни за човешкото здраве и красота.

Източници на какаови флаваноли
Какаовите флаваноли са срещат в продукти, които съдържат какао. Тъй като тъмният шоколад съдържа по-висок процент на какао от млечния, той е добър източник на какаови флаваноли. Сладки с глазура от шоколад, шоколадови вафли и дори гореш шоколад могат да бъдат добър източник на какаови флаваноли. Според някои експерти обаче, различните методи на преработка на какаото може значително да намалят процента на флаваноли в него. В такъв случай потребителите могат да прибегнат към хранителни добавки и някои функционални храни, които могат да осигурят големи количества какаови флаваноли, при това без излишна захар.

Ползи за здравето
Какаовите флаваноли поддържат добра циркулация на кръвта, което помага за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания. Флаванолите поддържат кръвоносните съдове гъвкави, като позволяват на кислорода и хранителните вещества да се движат плавно, намалявайки кръвното налягане. Какаовите флаваноли спомагат за поддържане на здрава функцията на мозъка чрез повишаване на притока на кръв към ключови области в него, което пък подобрява познавателните умения и увеличава общата бодрост. Учените също така са установили, че това увеличаване на притока на кръв може да има важни последици за ученето и паметта.

Ползи за външнния вид
Поглъщането на какаови флаваноли може да има ползи и за външния вид и човешката красота. Какаовите флаваноли спомагат да се подобри външния вид на кожата чрез увеличаване на хидратацията, намаляване на грапавината и подсилване на защитата на кожата срещу UV лъчи. Някои изследвания показват, че какаовите флаваноли увеличават еластичността на кожата, което може да намали появата на стареене.

Какаовите флаваноли в Шоколадова торта?
Печенето на шоколадова торта със сода за хляб (която е необходима за тортата да бухне) води до загуба на какаовите флаваноли с 50 до 95 на сто. Содата повишава нивото на рН на тортата и увеличава антиоксидантна активност, което води до загуба на флаваноли по време на процеса на печене. Частичното заместване на содата за хляб с бакпулвер запазва значително количество флаваноли, като и в същото време тортата бухва.

GD Star Rating
loading...
Какво са какаовите флаваноли?, 9.0 out of 10 based on 1 rating
Няма коментари

Коментирайте

Трябва да сте влезли, за да коментирате.