Skip to content

Холин

2012 май 15
Pinterest

 

Холин

Холин

Холинът е водноразтворим витамин и често се причислява към групата витамини B. Той се среща като свободна форма или като част от лецитина (phosphalidylcholine). Холинът е от решаващо значение за нормалното функциониране на всички клетки и се синтезира в тялото, но в недостатъчно количество.

Хранителни източници: Най-голямо количество холин присъства във веществото лецитин и обикновено се набавя от соевите зърна. Други източници богати на холин са яйчен жълтък, бирена мая, риба, пшеничен зародиш, фъстъци, месо от черен дроб, карфиол.

Ефекти: Холинът помага в контролирането на теглото, както и нивата на холестерола, поддържа клетъчните мембрани здрави и предотвратява появата на камъни в жлъчката. Полезен е за поддържането на нервната система, подпомага паметта и обучението, и може да помогне за борба с инфекции, включително хепатит и СПИН. Холинът е от решаващо значение за нормалната структура и функцията на клетъчната мембраната.
Холинът е основният предшественик на бетаин и се използва от бъбреците за поддръжка на водния баланс, и от черния дроб като източник на метилови групи за формиране на метионин. Използва и за производството на важния невротрансмитер ацетилхолин.
Холинът подпомага пренасянето на нервни импулси, регулирането на жлъчния мехур, функциите на черния дроб.

Недостиг: Недостиг на холин се среща рядко, но ако има такъв, той може да доведе до заболяване на черния дроб, повишени нива на холестерол, високо кръвно налягане, както и бъбречни проблеми. Дефицит на холин може да се прояви в неспособност за храносмилане на мазнини, забавен растеж и мастни натрупвания в черния дроб. Паметта и мозъчната функция също могат да бъдат нарушени.

Предпазни мерки: Максималната безопасна доза холин е ограничена на 3.5 g / ден. Tвърде много холин може да причини гадене, депресия и може да активизира / влоши съществуваща епилепсия. Други докладвани реакции са хипотония, потене, слюноотделяне и диария. Големи дози холин могат да доведат до „рибешка“ телесна миризма причинена от разпада на холина до триметиламин от бактерии в долната част на храносмилателния тракт.

Холинът се унищожава при обработката на храната – пържене, печене и други.

Дозировка: Препоръчителният дневен прием е 550 mg / ден за мъжете и 425 mg / ден за жените. Терапевтичният прием може да достигне до 3500 mg / ден.

GD Star Rating
loading...
Етикети:

Коментарите са изключени.