Skip to content

Ацерола

2012 април 24
Pinterest
Ацерола

Ацерола

Ацеролата (Malpighia emarginata) е значителен източник на витамин С в естествената форма на аскорбинова киселина. Съдържаща от 1000 до 4500 милиграма аскорбикова киселина на 100 грама годни за консумация плодове. Витамин С е съществен елемент от храната, който играе роля в имунната система на човека. Важен е също така в синтеза на колаген, структурен компонент на костите, кожата и кръвоносните съдове, както и в синтеза на мозъчни химикали, участващи в регулирането на настроението. Съдържание на Витамин С е най-високо в по-малко узрелите плодове и след прибиране на реколтата съдържанието му може да бъде запазено чрез замразяване на плодовете.
Витамин А е друг важен хранителен елемент в Ацеролата, която дава толкова, колкото един вързоп от големи моркови, или около 3400 до 12500 международни единици (IU) на 100 грама плодове. Витамин А играе важна роля във визуалното здраве, нормалния растеж и постоянно развитие, производството на червени кръвни клетки и също така предпазва имунната система.
Допълнителни микроелементи, намерени по-малка степен в плодовете, включват няколко В-витамини, калций, желязо, калий и магнезий. Всеки един от тях е необходим за една нормална диета. Протеини, фибри и мастни киселини, важни макронутриенти също се съдържат в плодовете на Ацеролата.
Ацеролата е позната също и като Барбадосова череша. Ацеролата произхожда от полуостров Юкатан и е широко разпространен в по-топлите южни райони на Съединените щати като Флорида и Тексас, както и в централната и северната част на Южна Америка. Растението се отглежда в Карибския басейн и субтропическите региони. В наши дни Бразилия е най-големият производител на растението.
Ацеролата е малко дърво, или пухкав храст, която расте най-добре в тропически климат и е с лоша студоустойчивост поради плитката си коренова система. Листата му са зелени и гланцирани, а цветът им варира между светли и тъмни нюанси. Цветовете му се състоят от пет малки розови до бели венчелистчета. Действителните плодовете на растението, които се използват в производството на добавки са ярко червено или жълто-оранжеви с размер на черешов плод и съдържащи малки семенца. Месестата част на плода предлага деликатно сладък аромат и вкус, но е леко кисела.

След като плодовете се оберат трябва да се използват веднага, защото се развалят бързо. В рамките на три до пет дни събраните плодове ферментират, развива мухъл и губят своите полезни за здравето свойства.
Исторически погледнато, плодовете са били използвани за лечение на множество заболявания, включително диария или възпаление на червата. Въпреки това, те са популярни и като алтернативна добавка за облекчаване на симптомите на обикновената настинка, главно поради високото си съдържание на витамин C. Добавките с Ацерола се използват и като енергийните бустери за спортна издръжливост, като средство за намаляване на симптомите на депресия и за облекчаване на инфекции на венците и зъбите.
Добавките се предлагат на прах за разреждане във вода, плодови или зеленчукови сокове. Съшествуват и кремове за пряко прилагане върху кожата, за подобряване еластичността и производството на колаген или за използване като противогъбично средство. Не съществува стандарт на дозиране за добавки с Ацерола, като дозировката зависи от няколко променливи, включително възраст, здраве и други условия. Клиничните данни показват, че високите антиоксидантни свойства, който се дължат на витамини А и С, играят важна роля в редовната диета. Провеждат се изследвания за определяне на точните ползи и потенциалните дълготрайни неблагоприятни ефекти.

GD Star Rating
loading...
Етикети:

Коментарите са изключени.