Skip to content

Артишок

2012 юни 11
Pinterest
Френски артишок

Френски артишок

Познати са голям брой растения с името Артишок, но по-известни от тях са Френският артишок и Йерусалимският артишок. Френският артишок (Cynara cardunculus) е от семейството на слънчогледа и наподобява цветната пъпка на голям Магарешки бодил. Йерусалимският артишок (Helianthus tuberosus) също е член на семейството на слънчогледа и представлява малък и дълъг картоф. Френският артишок се култивира от древни времена и е с произход Северна Африка. Йерусалимският артишок, известен още и като Земна ябълка, произхожда от Северна Америка и дълго време се отглежда от индианците преди европейците да го пренесат на стария континент. И двата вида артишок са с ниско съдържание на мазнини и калории, така че са отличен избор за традиционните диети за отслабване. Френският артишок е особено богат на антиоксиданти под формата на витамин С и фитонутриенти, за които се смята, че защитават клетките от атаките на свободните радикали.

Двата най-важни фитонутриента съдържащи се във Френският артишок са цинарин и силимарин. Те са от особен интерес със способността им за понижаване на холестерола, защита и поддръжка на функцията на черния дроб, увеличаване производството на жлъчен сок и предотвратяване на камъни в жлъчката. Забележителният страничен ефект всичко да е сладко на вкус след ядене на Артишок се дължи точно на веществото цинарин. Проучванията показват, че силимаринът, който също се съдържа и в Белият трън, може да помогне за контрол на кръвната захар при диабетици.

Високите нива на холестерол и триглицериди, особено на липопротеина с ниска плътност (LDL), са силно свързани със сърдечните заболявания. Консумацията на френски артишок помага за понижаване на нивата на холестерола и триглицеридите в кръвта и увеличава относителното ниво на липопротеина с висока плътност (HDL), известен също и като „добър“ холестерол.

Проучвания показват, че активната съставка на силимарин – сибилинин предпазва черния дроб от отровата на Зелената мухоморка (Amanita phalloides) и от токсичността на тетрахлорметана. Френският артишок има и лек диуретичен ефект, който може да съдейства за понижаване на кръвното налягане при някои хора.

Артишокът традиционно е използван за облекчаване на леки стомашни разстройства. Цинаринът съдържащ се в Артишока увеличава производството на жлъчен сок, което от своя страна помага на организма да смила мазнините по-ефективно и да получи по-голяма полза от мастно-разтворимите витамини. Жлъчката работи чрез емулгиране на консумираните мазнини, което ги прави по-лесни за абсорбиране и обработка от тънките черва.

Йерусалимски артишок

Йерусалимски артишок

Земната ябълка (Йерусалимски артишок) е необичайна с това, че съхранява енергията като въглехидрата инулин, вместо като нишесте. Инулинът има ограничена смилаемост за хората и не влияе на глюкозата в кръвта, ето защо е полезен за диабетици и тези, които искат да отслабнат. Суровите Зелени ябълки имат хрупкава консистенция с мек, леко сладък вкус и са добър заместител на чипсове и крекери. Варени и направени на пюре те са подобни на картофите, а когато се готвят на пара запазват формата си и са подобни на моркови. Потребителите могат да открият инулинът и като съставка на храни с ниско съдържание на въглехидрати като хлебно заместващи барове.

Консумирането на разтворими фибри като инулин помага за намаляване на холестерола и увеличава усвояването на калций и магнезий. Инулинът се смята за пробиотик, тъй като стимулира растежа на добри бактерии в червата. Консумацията на твърде много Земни ябълки може да доведе до образуване на газове при хора с фруктозна малабсорбция, така че неговата консумация трябва да се увеличава постепенно с течение на времето.

GD Star Rating
loading...
Етикети:

Коментарите са изключени.