Skip to content

Арника

2012 юни 9
Pinterest
Арника

Арника

Арниката (Arnica montana) расте в планинските гори и пасища на Централна Европа и Русия, Пиренеите, Северна Америка и Канада. Изсушените цветове и коренище са използвани билково за първи път от швейцарските алпинисти за предотвратяване на възпаления и болки в крайниците. Арниката рядко се използва вътрешно, защото има дразнещ ефект върху стомаха. Билката съдържа веществото хеланалин, което е токсично в големи количества. Корените съдържат производни на тимол, който е в групата на естествено срещащите се съединения със силно антимикробно действие (известни още като биоциди). Тимолъл може дори да намали бактериална резистентност към общи антибиотици като пеницилин.

Арниката се използва върху здрава кожа за облекчаване на навяхвания, мускулни болки и изкълчвания. Полезна е и за облекчаване на болката в подути и измръзнали части от тялото. Приложена незабавно, тя помага да се предотврати образуването на синини като спира кървенето на капилярите. Действа чрез стимулиране активността на белите кръвни клетки, които обработват наптрупванията на кръв, и чрез разпръскване на натрупаните течности от ставите и мускулите. Също така има противовъзпалителни и антибактериални качества и именно те помагат за намаляване на болката и подуванете, както и помагат за зарастването на раните.

Изследване сред американски отбор по ръгби показало, че Арниката има много предимства пред другите средства за лечение на кръвонасядания. Кремът от Арника бил ефективен при лечение на синини и отоци, докато капсули от Арника помагали за облекчаване на стреса.

Арниката често се приема заедно с витамин С и биофлавоноиди, тъй като последните подобрават още повече способността на капилярите да издържат на удари. Гореща вана с 15 ml тинктура от Арника се използва за облекчаване на болката в краката. Тинктура от Арника прилагана към скалпа може да помогне за стимулиране на растежа на косата.

Съвременната наука показва, че Арниката може да се използва не само за лечение на синини. Все повече доказателства сочат, че тя може да помогне на тялото да се възстанови от операция, зъбобол и дори раждане! Изследвания върху стоматологични пациенти показват, че Арника помогна за контрол на болката и кървенето след лечение.

GD Star Rating
loading...
Етикети:

Коментарите са изключени.