Skip to content

Анасон

2012 юни 9
Pinterest
Анасон

Анасон

В развитието си човечеството е използвало анасона за лечение на различни заболявания. Зеленикавите семена на анасона (Pimpinella anisum) били високо ценена стока в древна Гърция и Рим, а на Изток семената били толкова скъпи, че те често били използвани за плащане на данъци. Днес семената продължават да помагат на хората по целия свят със заболявания вариращи от храносмилателни проблеми до ниско либидо.

Анасонът е тревисто растение член на семейството на моркова и расте на височина до един метър. Тънки, с форма на вретено корени дават началото на стъбла и листа, които образуват перести лобове. През юли и август, растението образува нежни жълти или бели цветенца с деликатно сладък аромат. В края на август до септември растението произвежда малки кафяви семена известни като „анасон.“ Растението произхожда от Египет, Мала Азия, Крит и Гърция, но сега се отглежда по целия свят в топли и благоприятни условия.

Семената съдържат 18% протеини, от 8 до 23% мастни масла, от 2 до 7% етерични масла, 5% скорбяла, от 22 до 28% свободни от азот екстракти и от 12 до 25% сурови фибри. Останалите 9 до 13% от теглото на семена е влага. Анасоновите семена са приятно ароматни поради високата си концентрация на етеричното масло анетол. Семената съдържат и други важни съединения като ацетофенон, анасонов алкохол, естрагол, лимонини и пинини. Семената са отличен източник на минерали като желязо, магнезий, калций, манган, цинк, калий и мед. Тези минерали са от съществено значение за здравето на сърцето, костите и кръвта, и са необходими на организма да превръща храната в енергия. Комплексът витамини B съдържащи се в анасона са от съществено значение за цялостното здраве. Заредени с рибофлавин, пиридоксин, ниацин и тиамин семената могат да допринесат за здравословни нива на невро-химични вещества в мозъка.

Обраните от растението семената се сушат в тави, докато станат сиво-кафяви на цвят. След като изсъхнат могат да бъдат смлени на прах, който има дълъг срок на годност, когато се съхранява в херметически затворени контейнери на хладно място.

Семена и маслата, които се произвеждат от тях съдържат тимол, терпинеол и анетол. Последните могат да се използват за лечение на кашлица. Когато се използва като бонбон, анасонът е ефективно отхрачващо. Пиенето на чай от семената може да помогне на хора страдащи от астма и други бронхиални дразнения. Гаргара с чай, направен от семената може да помогне при възпалено гърло, ларингит или фарингит.

Семената също така се използват за лечение на метеоризъм, безсъние, липса на кърмаческо мляко при родилки и за стимулиране на апетита. Анасонът подобрява храносмилането, облекчава коремните спазми и намалява гаденето. Паста, направена от семената може да се прилага към челото, шията или слепоочията за облекчаване на главоболие и мигрена. Подобна паста може да се използва за лечение на въшки и краста.

Някои от компонентите на анасона имат успокояващ ефект, който може да облекчи тревожност и нервност. Тези компоненти са тимол, стигматерол, линалол, терпинеол, алфа-пинин и евгенол. Анасонът има свойството на афродизиак – повиша либидото. Пиенето на чаша вода с натрошената семена всяка вечер преди лягане увеличава сексуалния нагон. Лечебните свойства на семената могат да се прилагат и чрез външни средства, като пари или каши.

GD Star Rating
loading...
Етикети:

Коментарите са изключени.