Skip to content

Алое Вера

2012 април 27
Pinterest
Алое Вера

Алое Вера

Алоето (Aloe barbadensis) е отлично средство за лечение на кожни заболявания като изгаряния и екзема. Съществуват множество сведения, че изгаряния могат да бъдат излекувани изключително бързо, а болката да отшуми за минути с локално приложение на Алое Вера. Както локално външно, алоето може да се приема и вътрешно – за лечение на проблеми свързани с епителната тъкан на устната кухина и стомаха, нос и синуси, черва, белите дробове и на гениталния тракт.
Алоето действа отлично и при регулирането на имунната система (имуномодулатор). Това означава, че то може да стимулира имунния отговор за тези с отслабена имунна система (заболявания, умора), а също така може и да успокои имунния отговор в случаи когато по-слаба имунна реакция е от полза (сенна хрема).
Въпреки, че алоето е около 99% вода, останалите 1% са изключително мощни съставки. Съставките в Алоето могат да бъдат групирани в следните категории: витамини, минерали, захари, ензими, лигнини, аминокиселини, антрахинони, сапонини, мастни киселини, салицилова киселина.
Всяка от тези категории може да бъде обсъждана надълго и широко по отношение на отделните молекули и положителният им ефект върху човека. Комбинирани заедно лесно можем да заключим, защо Алое Вера е толкова ефективно лечебно растение.
Алое Вера е единственият известен природен вегетариански източник на витамин В12, както и съдържа много минерали, жизнено важни за процеса на растеж и правилното функциониране на всички системи в тялото. Многобройните проучвания показват, че растението е „тоник“ за имунната система, помагайки и да се бори с болести на всякакъв вид. Различни изследвания са в ход за проучване потенциала на компонентите му за повишаване на имунитета и за борба с вируса на СПИН, както и за лечение на някои видове рак (особено левкемия).
Трите основни категории на научните изследвания включват противовъзпалителни, анти-бактериални и анти-вирусни действия на растението. Сокът на растението действа успокоително върху раздразнения на храносмилателната система като колит, язви и синдром на дразнимото черво. Способността на сокът да насърчи освобождаването на пепсин (стомашен ензим необходим за храносмилането), когато стомахът е пълен е възможната причина за неговите лечебни ефекти. В едно проучване, пероралната употреба на алое в продължение на шест месеца е помогнала за намаляване на симптомите на астма в почти половината от участниците. Единадесет от двадесет и седем пациенти пили сок от растението отговорили, че се чувстват по-добре в края на изследването. Изследователите смятат, че резултатите могат да се дължат на стимулирането на имунната система, както и на естествено срещащи се противовъзпалителни агенти в алоето.
През 1994 г. Американската агенция за храните и лекарствата одобрла употребата на Алое Вера за лечение на вируса на HIV. Текущи изследвания в световен мащаб показват, че в силно концентрирани дози растението може да стимулира производството на бели кръвни клетки, които помагат в борбата с вирусите.
Алое Вера съдържа протеини, калций, магнезий, цинк, витамини А, В12 и Е, незаменими мастни киселини и е естествено богат на:

Витамин С – помага за поддържането на тонуса на кръвоносните съдове и спомага за по-добра циркулация и е от съществено значение за здравето на надбъбречната жлеза, която поддържа тялото ни в моменти на стрес.

Аминокиселини – вериги от атоми, изграждащи протеините в тялото ни.

Германий – минерал, за който се твърди, че помога при имунен дефицит, болка, сърдечни заболявания, циркулаторни нарушения и проблеми с очите.

Сокът от алое е идеален за почистване на стомаха, черния дроб, бъбреците, далака, пикочния мехур, и дебелото черво от зловредни натрупвания. Проучванията показват, че действа заздравяващо и успокояващо при облекчаване на стомашно разстройство, стомашен дистрес и язви. Съществуват твърдения, че лекува артрит, инфекции на пикочния мехур и бъбреците, крампи на краката, запек, хемороиди, безсъние, както и вагинит (сокът се използва за промивка).

Като резултат от многобройните изследвания не са открити негативни въздейстия от приема на Алое Верa, дори и в големи дози.

GD Star Rating
loading...
Етикети: ,

Коментарите са изключени.