Skip to content

Алкохолът и наддаването на тегло

2012 юни 27
Pinterest
Алкохол

Алкохол

Връзката между алкохола и качването на килограми е добре известна. Въпреки това механизмите, които ни карат да напълняваме при употреба на алкохол са малко познати.

Всяко органично съединение, което има един или повече -OH йони (хидроксилна група), прикрепени към него може да бъде класифицирано като алкохол. Алкохолът е един от най-масово произвежданите органични химикали в индустрията.

Алкохолът, който ни интересува е етанол, известен още като етилов алкохол или алкохол от зърнени култури. Етанолът е дву-въглеродна верига с -OH йон прикрепен към него. Той може да бъде произведен чрез ферментацията на въглехидратите срещащи се в плодове, зеленчуци, меласа, зърнени и други селскостопански продукти.

Важен момент, на който трябва да наблегнем е фактът, че алкохолът е отрова за тялото, която трябва да се метаболизира възможно най-бързо. Ето защо метаболизмът на алкохола е с приоритет пред метаболизма на макронутриентите: мазнини, белтъчини и въглехидрати. Това означава, че ако тези макронутриенти се консумират по едно и също време с алкохола, алкохолът ще се метаболизира най-напред, а хранителните вещества ще се складират в тялото. Последното може да допринесе за увеличаване на теглото.

Килограми

Килограми

Всеки грам алкохол съдържа 7 калории (29 килоджаула), почти два пъти повече от въглехидратите или протеините. Алкохолът не се използва като източник на енергия, но калориите в него със сигурност оказват влияние върху тялото. Алкохолът не задейства сигналите за ситост, които ни казват да спрем да ядем и по този начин доста лесно можем да изконсумираме прекомерно количество от него – респективно калории.

Когато пием, ние не само консумираме допълнителни калории от алкохола, но също така консумираме и допълнителни калории от въглехидратите, които се срещат под формата на захари в алкохолните напитки. За пример – захарта във виното или меласата в рома. Допълнителните въглехидрати увеличават приема на калории и понеже ги пием е много по-лесно да се изконсумират твърде много.

Алкохолът има диуретичен ефект върху човешкото тяло и в резултат на това то страда от увеличени загуби на течности. Тези загуби на течности оказват негативно влияние върху клетъчните функции като насърчават катаболизма (разрушаване) на мускулните клетки (не забравяйте, че над 70% от мускулната тъкан е вода). Диуретичен ефект на алкохола е в резултат от инхибирането на ADH (анти-диуретичния хормон). Увеличената загуба на вода намалява способността на тялото да изгаря мазнините, което пък води до увеличаване на килограмите.

Въпреки изброените до тук негативни ефекти, алкохолът има и едно полезно качество, което се проявява при умерена консумация. Той леко повишава нивата на HDL („добрия холестерол“) в кръвта и намалява риска от сърдечен удар.

GD Star Rating
loading...
Алкохолът и наддаването на тегло, 5.5 out of 10 based on 2 ratings
Няма коментари

Коментирайте

Трябва да сте влезли, за да коментирате.