Skip to content

Ацеталдехид

2013 октомври 16

Ацетелдехидът (Acetaldehyde) или етанал се среща в естествена форма в ябълки, броколи, сирене, кафе, грейпфрут и още редица зеленчуци и плодове. Използва се като разтворител. Ацеталдехидът е дразнещ за лигавиците. Способността му да потиска централната нервна система е по-голяма от тази на формалдехидът и поглъщането му може да доведе до симптоми на „пиянство“. Ацеталдехидът се смята за фактор отговорен за токсичния ефект проявяващ се от употребата на алкохол след поглъщането на антиалкохолното лекарство Antabuse. Вдишването му обикновено е ограничено от интензивно дразнене на белите дробове. Поглъщането на големи дози може да причини смърт от парализа на дишането. Кожна токсичност не е идентифицирана.

GD Star Rating
loading...

Ацетал

2013 октомври 16

Ацеталът (Acetal) е летлива течност получена от ацеталдехид и алкохол. Използва се в плодовите аромати (има лек послевкус на ядки) и като сънотворно в медицината. Ацеталът е депресант на централната нервна система и има подобно на паралдехид действие, но по-токсично. Не е позната кожна токсичност.

GD Star Rating
loading...

Ацесулфам К

2013 октомври 10

Ацесулфам К (ацесулфам калий – „К“ е съкращение за калий) е кристален подсладител двеста пъти по-сладък от трапезната захар с лек горчив привкус. Последният се премахва чрез комбинирането на Ацесулфам К с други подсладители. Ацесулфам К не се усвоява от организма , а се елиминира чрез урината. Подходящ е за хора на диета, тъй като не внася калории в организма. Има дълъг срок на годност и е подходящ за готвене. Използва  за производство на бонбони , безалкохолни напитки , тестени изделия , замразени десерти , дъвки , сухи смеси за напитки , сладкарски изделия , консервирани плодове , желатин , пудинги , крем карамел и като трапезен подсладител. Често на пазара се предлага под името Sunette или Sweet One или Ace К. Дългосрочните медицински изледвания, проведени с Ацесулфам К от „Американската администрация по храните и лекарствата“, върху кучета, зайци, мишки и други животни не са дали признаци на токсичност. Въпреки това редица независими организации предупреждават, че употребата му върху лабораторни животни е причина за по-голяма ракова заболеваемост в тях. Подсладителят е одобрен за употреба в над 20 страни, включително САЩ, Франция и Великобритания. Пепси и Кока Кола го използват при производството на своите диетични продукти в Европа и Канада. При нагряване до разпад отделя токсичен дим.

Ацесулфам К

Ацесулфам К

GD Star Rating
loading...

Гума Арабика

2013 октомври 2

Гума Арабика (акация, акация вера) – сушен екстракт от кората на дървото Акация растящо в Африка, Близкия Изток, Индия и южната част на САЩ. Неговата най-отличителна черта сред останалите естествени гуми е способността му да се разтваря бързо във вода. Използването на екстракта от Акация датира от преди повече от четири хиляди години, когато египтяните го използва за производство на бои. Основната му употреба днес е в сладкарската индустрия за забавяне кристализацията на захарта и като сгъстител за бонбони, желета, глазури и дъвки. Като стабилизатор предотвратява химическите разбивки в хранителните смеси. В наши дни Гума Арабика се класифицира като емулгатор. Медицински се използва като средство за успокояване на възпаления, по-специално на лигавиците. Гума Арабика спомага и за леко намаляване на нивата на холестерол в кръвта. В определени случаи може да предизвика алергични реакции като кожен обрив и астматични пристъпи.

Гума Арабика

Гума Арабика

GD Star Rating
loading...

Абиетинова киселина

2013 октомври 2

Абиетиновата киселина се използва главно за определяне на консистенцията при създаването на сапуни. Тя е широко достъпна природна киселина, неразтворима във вода, получава се от борова смола и обикновено е съвкупност от жълти стъклени или кристални частици. Използва се и като „носител“ на хранителни вещества, които се добавят към обогатен ориз в количества до 0,0026 процента от теглото на хранителната смес. Също така намира приложение при производството на винил, лакове и пластмаси. Малко се знае за токсичността на абиетинова киселина – тя е безвредена, когато се инжектира в мишки, но причинява парализа на жаби и е малко дразнеща за човешката кожа и лигавици. Може да предизвика алергичниреакции.

Борова смола

Борова смола

GD Star Rating
loading...

Кои сини боровинки съдържат най-много антиоксиданти?

2012 септември 1
Боровинки

Боровинки

Антиоксидантите, група от витамини, минерали и ензими с широк спектър от ползи за здравето, се срещат в различни видове храни от плодове и зеленчуци до яйца и бобови растения. Казано по-просто, антиоксиданти пречат на свободните електрони, които са резултат от биохимични реакции в тялото и са известни по-често като „свободни радикали“, да се окисляват и образуват съединения, отразяващи се неблагоприятно на здравето, да разрушават протеинови вериги и дори да увеличат вероятността от появата на някои видове рак. Ето защо диета богата на антиоксиданти може да има невероятни ползи за здравето. Естествен източник на антиоксиданти, който се откроява със своите повишени и висококачествени нива на полезните съединения са боровинките. Що се отнася до антиоксидантите обаче, не всички боровинки са еднакви и важно да знаете какво търсите.

Диви срещу култивирани
Въпреки че всички боровинки имат относително високи нива на антиоксиданти и са добра добавка към вашата диета, научните изследвания са показали, че дивите боровинки имат по-висок антиоксидантен капацитет от култивираните сортове. Различните методи на отглеждане могат да окажат влияние върху съдържаните в плодовете антиоксиданти, ето защо търсете диви боровинки.

Размер
Размерът на боровинки е до голяма степен в резултат на количеството вода съдържащо се в тях. Големите боровинки могат да изглеждат наистина съблазнително, но трябва да се знае, че антоцианините – мощните антиоксиданти съдържащи се в боровинките са водно разтворими и плодове, които са абсорбирали и циркулирали повече вода може да са загубили част от антиоксидиращия си капацитет. Последното е доказано и по лабораторен път. Имайте предвид, че дивите боровинки често са много по-малки от култивираните сортове.

Тип
Ако имате достатъчно късмет да живеят в район с богата реколта от боровинки, или около голям пазар за плодове, вероятно знаете колко разнообразна може да бъде една боровинка. Дори в рамките на общите категории диви и култивирани, боровинки са допълнително разделени в широк кръг сортове и подсортове. Изследвания в лабораторни условия са открили особено висок антиоксидантен капацитет в боровинките сорт Заешко око и Елиът. Но запомнете – всички боровинки имат относително високи нива на антиоксиданти, така че не се притеснявайте, ако не можете да намерите тези специфични сортове във вашия район.

Цвят
Антоцианините – мощните антиоксиданти споменати по-горе са също тъмен пигмент в много други растения. В действителност антоцианите дават на боровинките характерният им синкав цвят. Ако избирате боровинки и търсите максимално съдържание на антиоксиданти, просто вземете най-сините от тях.

GD Star Rating
loading...

За какво са добри антиоксидантите?

2012 август 31
Антиоксиданти

Антиоксиданти

На децата от ранна възраст им се казва да ядат много плодове и зеленчуци, и има добра причина защо. Плодовете, зеленчуците и някои други храни са пълни с важни хранителни елементи, наречени антиоксиданти. Антиоксидантите изпълняват много важни функции в организма, включително неутрализирането на свободните радикали, увеличаване на имунната функция, повишаване на цялостното здраве и предпазване от евентуални заболявания.

Неутрализиране на свободните радикали
Антиоксидантите помагат на тялото да се отърве от свободните радикали и предотвратяват окислително увреждане. Свободните радикали се произвеждат, когато тялото храносмила храни, но също така се приемат и от околната среда – цигарен дим. Тези свободни радикали са високо реактивни и могат да се сблъскат и да увредят здравите клетки и тъкани. Много изследвания са показали връзка между окислителното увреждане от свободните радикали и болетта рак. Ето защо е важно да се уверите, че получавате достатъчно количество антиоксиданти от храните в диетата си.

Имунен отговор
Антиоксидантите са много важни за правилното поддържане на имунния отговор. Витамин С, известен със своите качества да бори грипа, е основна хранителна съставка и антиоксидант. Силната имунна система е важна, защото тя е защитната система на организма за борба с болести и заболявания. Цинкът като хранителен микроелемент и антиоксидант също е важен за функционирането на имунната система.

Поддръжане на тялото във форма
Антиоксидантите и храни, в които се срещат са важни за поддържането на здраво тяло. Консумирането на храни богати на антиоксиданти може да ви помогне да поддържате здравословно телесно тегло. Витамин А е важен антиоксидант, който помага за защита на кожата, очите и костите. Цинк, селен и витамини А, С и Е са важни за намаляване на стреса върху организма и помагат с възпроизводството.

Хранителни източници
Антиоксидантите се срещат най-вече в плодовете и зеленчуците. Добри източници са горските плодове, бобовите култури, зърнени храните и билките. Овесените ядки осигуряват най-голямо количество антиоксиданти сред останалите зърнени култури. Антиоксиданти могат да се оосигурят и чрез прием на натурални сокове, чай и червено вино.

GD Star Rating
loading...

Какво са какаовите флаваноли?

2012 август 31
Какаови флаваноли

Какаови флаваноли

Флаванолите са подклас на флавоноидите и са хранителни елементи на растителна основа. Флаваноли са най-известни със своите антиоксидантни свойства. Те са естествено срещащи се в някои храни, особено в какаовите зърна, които идват от какаовите растения. Какаовите флаваноли са изключително полезни за човешкото здраве и красота.

Източници на какаови флаваноли
Какаовите флаваноли са срещат в продукти, които съдържат какао. Тъй като тъмният шоколад съдържа по-висок процент на какао от млечния, той е добър източник на какаови флаваноли. Сладки с глазура от шоколад, шоколадови вафли и дори гореш шоколад могат да бъдат добър източник на какаови флаваноли. Според някои експерти обаче, различните методи на преработка на какаото може значително да намалят процента на флаваноли в него. В такъв случай потребителите могат да прибегнат към хранителни добавки и някои функционални храни, които могат да осигурят големи количества какаови флаваноли, при това без излишна захар.

Ползи за здравето
Какаовите флаваноли поддържат добра циркулация на кръвта, което помага за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания. Флаванолите поддържат кръвоносните съдове гъвкави, като позволяват на кислорода и хранителните вещества да се движат плавно, намалявайки кръвното налягане. Какаовите флаваноли спомагат за поддържане на здрава функцията на мозъка чрез повишаване на притока на кръв към ключови области в него, което пък подобрява познавателните умения и увеличава общата бодрост. Учените също така са установили, че това увеличаване на притока на кръв може да има важни последици за ученето и паметта.

Ползи за външнния вид
Поглъщането на какаови флаваноли може да има ползи и за външния вид и човешката красота. Какаовите флаваноли спомагат да се подобри външния вид на кожата чрез увеличаване на хидратацията, намаляване на грапавината и подсилване на защитата на кожата срещу UV лъчи. Някои изследвания показват, че какаовите флаваноли увеличават еластичността на кожата, което може да намали появата на стареене.

Какаовите флаваноли в Шоколадова торта?
Печенето на шоколадова торта със сода за хляб (която е необходима за тортата да бухне) води до загуба на какаовите флаваноли с 50 до 95 на сто. Содата повишава нивото на рН на тортата и увеличава антиоксидантна активност, което води до загуба на флаваноли по време на процеса на печене. Частичното заместване на содата за хляб с бакпулвер запазва значително количество флаваноли, като и в същото време тортата бухва.

GD Star Rating
loading...

Лесни начини за намаляване приема на сол

2012 август 30
Прием на сол

Прием на сол

Средностатистическата жена приема около 3300 мг сол всеки ден. Това е два пъти повече от препоръчаните 1500 мг за жени на възраст между 9 и 50 години. Между 51 и 70 годишна възраст препоръчаният прием е още по нисък – 1300 мг на ден. Въпреки че солта магически може да „оживи“ едно скучно ястие, тя също така допринася за високото кръвно налягане (хипертония). За да намалите приема на сол, изпробвайте тези четири съвета:
1. Избягвайте преработени храни. Около 75% от солта, която консумираме, идва от храни като колбаси, замразени предястия, консервирани зеленчуци и така наречените бързи храни (дюнери, Макдоналдс). От къде идва останалата част може доста да ви изненада. Привидно добродетелните храни като извара, например, съдържа около 1000 мг сол в една чаена чаша.
За да избегнете солените храни, задължително четете съдържанието на етикета. Избирайте версии на любимите си храни с ниско съдържание на натрий или ги заменете с пресни зеленчуци, плодове и богати на фибри зърнени храни.
2. Прекратете лошите навици свързани със солта. Опитайте храната си, преди да добавите сол. И махнете солницата от масата, така че да не се пресягата за нея автоматично.
Безсолната диета може да ви е безвкусна на пръв поглед. Но ако се придържате към нея няколко седмици вкусовите ви възприятия ще се коригират.
3. Хранете се вкъщи. Най-лесният начин да се избегне излишната сол? Пригответе своя собствена храна. Когато готвите премахнете солта и я заменете с лимон, безсолни подправки, билки и други аромати. Опитайте с къри на прах за по-изразителен вкус.
4. Помислете за диетата DASH. Ако кръвното ви налягане е високо, попитайте вашия лекар за DASH диетата или проверете в интернет за нея. DASH означава Диетични подходи за спиране на хипертония и се насърчава от Националният кардиологичен, белодробен и кръвен институт на САЩ. Тя се фокусира върху плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, нискомаслени млечни храни, ядки, риба и птици, и ограничен прием на червено месо и храни и напитки подсладени със захар.

GD Star Rating
loading...

Увеличете приема на антиоксиданти на закуска

2012 август 30
Антиоксиданти на закуска

Антиоксиданти на закуска

Зареждането на тялото с антиоксиданти може да помогне за предпазване от рак, за предотвратяване на сърдечни проблеми и засилване на паметта. Антиоксидантите предпазват тялото чрез инхибиране на вредните свободни радикали, преди те да имат шанс да нанесат своя удар.
Започнете деня с консумирането на едно добро количество на плодове и зеленчуци. Домати, чушки и цитрусови плодове са отличен източник на антиоксиданти.
Ето и 6 лесни начина да добавите тези супер-борци срещу свободните радикали в закуската си:
1. Една малка чаша 100% сок от плодове е перфектния енергизиращ старт на деня. Консумирайте различни сокове, за да балансирате по-добре вашия хранителен прием. Опитайте обичайните сок от портокал и грейпфрут и не толкова обичайните нар и боровинки.
2. Хапнете варени яйца гарнирани с любимия ви сос съдържащ домати.
3. Добавете сотирани гъби, лук, червени и жълти чушки или домати към вашия омлет.
4. Нарежете и добавете праскови, банани, ягоди или други пресни плодове към зърнената ви закуска.
5. Смесете сушени боровинки или стафиди във вашата овесена каша.
6. Направете си шейк от замразени плодове, нискомаслено кисело мляко и индийско орехче.

GD Star Rating
loading...